25. CETATEA „CHERVEN”

Locație: în Nordul satului Cherven, la 30 km de orașul Ruse

GPS:

Program:

09:00-18:00

Din martie până în noiembrie. Din decembrie până în februarie –cu rezervare.

Informație: MIR – Ruse


Cetatea antică Cherven probabil este construită în secolul VІ pe un platou stân­cos înalt, în meandrul râului Cherni Lom. Sistemul de fortificare al cetății bizantine timpurie are un plan neregulat. Suprafața sa este de aproximativ 2.4 ha. Zidurile de apărare sunt construite numai de la Est la Vest, întrucât stâncile verticale cu înăl­țime de până în 100 de metri din Nord și din Sud practic sunt un obstacol de ne­depășit.
Cetatea înregistrează înflorire în secolul ХІV. Citadela bulgară medievală inclu­de un oraș interior, situat pe un platou stâncos înalt și un oraș exterior, ocupând poalele sale. Are un sistem de fortificare complex, construit în etape, construcție excesivă și o rețea stradală ramificată. Aceasta se afirmă ca un centru economic cu următoarele meșteșuguri dezvoltate: extragerea fierului, construcții și prelu­crarea lemnului, meșteșuguri de uz gos­podăresc și de artă.
Cherven este dintre cele mai însemnate centre militare-administrative, biseri­cești-culturale și economice ale Celui de al Doilea regat bulgar (sec. XII–XIV). Im­portanța orașului crește după anul 1235, când acesta devine sediul Mitropoliei bul­gare medievale din Cherven.
Sunt descoperite: un mare castel feudal, ziduri de apărare, treceri subterane de alimentare cu apă, clădiri publice admi­nistrative, 16 biserici, rețea stradală, clă­diri rezidențiale și ateliere. Este complet păstrat turnul castelului de trei etaje.

ȘTIAȚI CĂ ....

În Cherven se regăsește un turn, care este dintre puținele turnuri de castel medieval păstrate în volum complet. După modelul acestuia este construit turnul lui Baldiuin la restaurarea cetății Tsarevets din Veliko Tarnovo.