26. ORAȘUL ANTIC „TRANSMARISKA“

Locație: orașul Tutrakan

GPS:


Timp de șase secole (sec. I–VI) așezarea antică și cetate Transmariska, situată pe teritoriul orașului actual Tutrakan, joa­că un rol important pentru apărarea și funcționarea limesului roman și bizantin timpuriu. Transmariska apare la sfârșitul primei jumătăți a secolului I. O dată cu alocarea primei cohorte Trace-Siriene la începutul secolului ІІ, Transmariska devi­ne o unitate din cadrul apărării romane a Dunării de Jos. În secolele ІІ-ІІІ Transma­riska își păstrează caracterul de castru cu o unitate militară de mărime moderată și așezare civilă, care beneficiază de posi­bilitățile de transport oferite de râul, de drumul antic de a lungul limesului și de condițiile economice favorabile ale regiu­nii. Sfârșitul secolului ІІІ pune bazele unei dezvoltări noi a sistemului de apărare și a rolului orașului Transmariska la apăra­rea limesului. Orașul face parte dintr-un mare program de construcții pentru sta­bilizarea puterii de apărare de a lungul frontierei romane.
Împăratul Diocletian vizitează personal Transmariska în anul 294, pentru vizita sa este ilustrată într-o inscripție, în care este denumită „prezidiu“. Castelul este dintre cele patru cele mai mari centre militare de a lungul Limesului Dunării de Jos. Aici locuiește prefectul celei de a doua diviziuni a legiunii XI lui Claudius. Sub comanda lui sunt 5 cohorte ale legiunii. Cu ele acesta controlează malul fluviu­lui de la Riahovo până la Dolno Riahovo.
Mai târziu, în secolele V și VI, Transma­riska devine un centru episcopal. Orașul este atacat și distrus continuu de goți și huni. Așezarea antică este distrusă la în­ceputul secolului VII, ca urmare a invazi­ilor barbare.
Cetatea romană și bizantină, situată sub orașul contemporan, are suprafața de 65 de decari. În partea nordică a cetății este descoperit zidul de apărare cu două tur­nuri pătrate pavate cu plăci de piatră la nivelul inferior și cu ceramică la un nivel superior.
Zidul are o poarta la mijlocul său, între turnuri și ușă la turnul estic. Zidul sudic de apărare al Transmariska cu două tur­nuri de luptă – unul în formă de potcoavă, iar celălalt în formă de evantai, reprezin­tă un monument important arheologic al culturii și un obiectiv turistic interesant.
Castelul antic „Transmariska“ este decla­rat monument al culturii de importanță națională în anul 1968.

ȘTIAȚI CĂ ....

Cetatea antică, antică târzie, medievală și otomană și stație romană de a lungul drumului se află sub orașul actual Tutrakan.Mai FESTIVALUL „DUNĂREA DE FOC“