33. CASTRUL ROMAN – HINOVA

Localizare:

Pe șoseaua Drobeta-Turnu Severin – Craiova, conform indicatorului rutier de la intrarea în localitatea Hinova.

GPS:

Program de vizitare: Accesul este liber.


Castrul de la Hinova a fost cercetat ca urmare a construirii sistemului hidroener­getic Porţile de Fier. Aici, în anul 1980, a fost descoperit un tezaur de podoabe tracice, format din 9.639 piese de aur și cântărind aproape cinci kilograme.
Castrul a fost construit la sfârşitul secolul al III-lea î.Hr. pe limesul dunărean, cu 4 turnuri de colț şi poartă de acces pe la­tura sudică, flancată de 2 turnuri drept­unghiulare. Fortificaţia a fost distrusă în 378-379, apoi a fost refăcută şi a existat până la începutul secolului al V-lea. La Hinova se poate observa și o porțiune din Brazda lui Novac sau Valul lui Constantin, o fortificație de tip vallum (val de apărare din pământ), cu o lungime de cca 700 km.
Această linie defensivă traversa teritoriul de la sud de Carpaţii Meridionali de la Drobeta, până la castrul de la Pietroase­le. Înălţimea sa era de cca 3 m, cu un şanţadânc de 2 m pe latura de nord.
Valul de apărare apăra teritoriile de la sud şi pare a fi fost construit în timpul lui Constantin cel Mare, în secolul al IV-lea d.Hr.