1. CETATEA ANTICĂ „BONONIA” ȘI CETATEA MEDIEVALĂ ȘI OTOMANĂ „BDIN”

Locație: orașul Vidin, pe malul fluviului Dunăre, în Nord-Estul orașului

GPS:

Program:

09:00-17:30 (aprilie-octombrie)

10:00-17:00 (noiembrie-martie)


Bononia a apărut la sfârșitul secolului І și începutul secolului ІІ, ca un castel și stație de-a lungul drumului în provincia romană Moesia. Este situată pe malul drept înalt al fluviului Dunărea. Probabil pe acest loc a staționat o unitate militară auxiliară, ocupată cu construirea Drumu­lui de-a lungul Dunării. În secolele II și III, Bononia înregistrează o înflorire, iar por­tul existent deservește flota dunăreană și comercială. La sfârșitul secolului III și începutul secolului ІV orașul are un sistem de fortificare solid, ceea ce îl alătură ma­rilor centre urbane ale imperiului.
Orașul reprezintă un dreptunghi, alun­git în direcția Nord-Sud, cu suprafață de aproximativ 20 ha. Lungimea zidului de Nord este aproximativ 365 m, lungimea zidului de Sud - de aproximativ 600 m. Sunt descoperite 9 turnuri rotunde cu di­ametru de 19 m și grosimea pereților de 3.7 m. Bononia antică este cucerită și de­vastată de avari în secolul VI.
Pe fundațiile existente ale celei mai mari cetăți romane de a lungul cursului Dună­rii de Jos este construită cetatea bulgară medievală. Primele lucrări de construc­ții datează de la sfârșitul Primului regat bulgar (anii 681–1018). Cetatea din Vidin este cea mai importantă fortificare din Bulgaria de Nord-Vest în timpul Celui de al Doilea regat bulgar (anii 1185–1396).
Regelui bulgar Ivan Sratsimir (1356-1396) se datorează cea mai importantă extin­dere a cetății, fiind construit un număr însemnat de ziduri interne și turnuri.
Cetatea joacă un rol important în timpul domniei Imperiului Otoman (sec. ХІV-ХІХ). Nu din întâmplare aceasta este denumi­tă de turci „Cetatea virgină“, din cauza faptului că niciodată această nu a fost cucerită prin forță. La sfârșitul secolului ХVІІІ cetatea nu este folosită în scopuri de apărare, ci servește cu precădere ca un depozit de arme și ca închisoare.
Astăzi, aceasta este singura cetate com­plet păstrată din Bulgaria, care mai este recunoscută sub denumirea castelul „Baba Vida“.
Curtea interioară are suprafața de peste 5 decari. Este compusă din două ziduri principale, situate sub formă de 2 patru­latere concentrice și 4 turnuri. Zidurile interioare sunt înconjurate de un șanț cu apă, peste care a existat un pod dotat cu mecanism de ridicare (acum este din piatră) la intrarea cetății. În interior ce­tatea este păstrată în starea sa autenti­că. Cetatea face parte din cele o sută de obiective turistice naționale din Bulgaria.

ȘTIAȚI CĂ ...

Distanța între două turnuri vecine de pe zidul sudic depășește norma de 60 m., care este de două ori mai mare decât valoarea maximă a distanței de tragere cu arcul. Zidul a fost construit din piatră tăiată, lipit cu mortar alb, cu centuri de cărămidă compuse din câte trei rânduri de cărămizi.



Mai FESTIVALUL MEDIEVAL „BĂDINΓ