30. MORMÂNT ROMAN

Locație:

orașul Silistra, str. „Septembrie 7“

și „Boyka Voivoda”

tel: +359 868 22 154; +359 868 822 075

GPS:

Program: la cererea prealabilă


Monumentul antic cel mai popular în țară și străinătate din Durostorum – Silistra, este mormântul cu picturile murale, descoperit în anul 1942. Este considerat o capodoperă emblematică a civilizației antice târzii din mijlocul secolului IV. Mormântul are o cameră dreptunghiulară și o boltă semicilindrică. Este realizat din pietre semi prelucrate, lipite cu mortar roz, bolta fiind realizată din cărămizi. Este orientat Est - Vest și are dimensiunile de 3.30 x 2.60 metri, cu înălțimea de 2.30 metri. Intrarea este de la Est, fiind flancată cu trei dale mari de piatră, iar podeaua este acoperită cu cărămizi. Pereții sunt tencuiți cu soluție de var, amestecată cu ipsos, pe care înainte de a se usca, au fost aplicate culorile picturilor murale în tehnica fresco al seco.
Decorarea bogată cu picturi murale (figuri geometrice, de animale și de oameni scene de vânătoare, două cupluri și servitoarele lor) poartă semnele caracteristice epocii împăratului Constantin, observându-se stilul unui pictor talentat, provenit din provinciile estice ale Imperului (probabil Egipt sau Siria).
Probabil proprietarul părăsește orașul la invazia goților de la sfârșitul secolului IV, din această cauză mormântul nu a fost folosit conform destinației sale.