4. CETATEA ROMANĂ „KALETO“

Locație:

la 1.3 km în Sudul centrului orașului Belogradchik

GPS:

Program:

09:00-18:00 (aprilie-octombrie)

09:00-17:30

(noiembrie-martie)


Cetatea de lângă orașul Belogradchik este construită probabil în secolele І-ІІІ cu funcția de a controla această porțiune a drumului de la Ratiaria spre interiorul im­periului. Este construită pe cea mai înal­tă terasă, fiind suprapusă unei construcții medievale. În vecinătatea imediată se află fortificația cu funcții de supraveghe­re și semnalizare.
La construcția fortificației s-a profitat de inaccesibilitatea masivelor de stânci cu înălțime de peste 70 m, cele două ziduri fiind ridicate numai din Nord-Vest și Sud- Est, cu grosime la fundații până în 4 m. Cetatea a fost dotată cu două adâncituri pentru apă, tăiate în roci, cu adâncime de aproximativ 5 m. În secolul ХІV regele Ivan Sratsimir extinde fortificația veche, construind garnizoane de cetate în fața masivelor de roci existente.
În timpul domniei sale, cetatea se trans­formă în fortificația principală din aceas­tă regiune, fiind depășită în această pri­vință numai de Cetatea-castel din Vidin, a regelui Sratsimir.
La cucerirea Bulgariei de către Imperiul Otoman a fost cucerită și cetatea din Belogradchik în anul 1396. Are loc o re­construire fundamentală, sunt realizate și extinderi suplimentare, în stilul carac­teristic construcțiilor otomane de cetăți. Sunt adăugate elemente tipic europene de către inginerii francezi și italieni, care participă la extinderea cetăți.
Cetatea din Belogradchik este dintre ce­tățile cel mai bine păstrate din Bulgaria. Este declarată un monument al culturii de importanță națională și face parte din cele o sută de obiective turistice națio­nale.
Cetatea se încadrează în rândul celor mai bune exemple de peisaj cultural, pentru integrarea patrimoniului cultural și natu­ral într-o combinație unică. Cetatea este înconjurată de fenomenul natural Rocile din Belogradchik, sculptate de natură, de-a lungul a mai bine de 200 de milioane de ani. Nuanța roșiatică a acestora este datorată conținutului de oxid de er. Ca­podoperele naturale sunt de forme și di­mensiuni diferite, ridicându-se la o înălți­me de peste 100 m. Complexul de roci are lungimea de aproximativ 30 km și lățimea de 6-7 km.


MUZEUL DE ISTORIE DIN BELOGRADCHIK

Locație și acces: 3900 Belogradchik, str. „Kapitan Krastio“ nr.1

GPS:

Program pentru vizite: 

Octombrie-martie: De luni până vineri: 8:00-12:00; 13:00-17:00 h.

Aprilie-septembrie: În fiecare zi: 8:00-12:00 h.; 13:00-17:00 h.

Informație:

Tel.: + 359 936 /5 34 – 69

E-mail: muzeibelogradchik@abv.bg

Web: www.muzeibelogradchik.com

 

Lapidariul din curtea Muzeului de istorie din Belogradchik prezintă epoca Imperului Roman târziu și lumea sa spirituală.