4. CETATEA ROMANĂ „KALETO“
Cetatea de lângă orașul Belogradchik este construită probabil în secolele І-ІІІ cu funcția de a controla această porțiune a drumului de la Ratiaria spre interiorul imperiului. Este construită pe cea mai înaltă terasă, fiind suprapusă unei construcții medievale. În vecinătatea imediată se află fortificația cu funcții de supraveghere și semnalizare.
La construcția fortificației s-a profitat de inaccesibilitatea masivelor de stânci cu înălțime de peste 70 m, cele două ziduri fiind ridicate numai din Nord-Vest și Sud- Est, cu grosime la fundații până în 4 m. Cetatea a fost dotată cu două adâncituri pentru apă, tăiate în roci, cu adâncime de aproximativ 5 m. În secolul ХІV regele Ivan Sratsimir extinde fortificația veche, construind garnizoane de cetate în fața masivelor de roci existente.
În timpul domniei sale, cetatea se transformă în fortificația principală din această regiune, fiind depășită în această privință numai de Cetatea-castel din Vidin, a regelui Sratsimir.
La cucerirea Bulgariei de către Imperiul Otoman a fost cucerită și cetatea din Belogradchik în anul 1396. Are loc o reconstruire fundamentală, sunt realizate și extinderi suplimentare, în stilul caracteristic construcțiilor otomane de cetăți. Sunt adăugate elemente tipic europene de către inginerii francezi și italieni, care participă la extinderea cetăți.
Cetatea din Belogradchik este dintre cetățile cel mai bine păstrate din Bulgaria. Este declarată un monument al culturii de importanță națională și face parte din cele o sută de obiective turistice naționale.
Cetatea se încadrează în rândul celor mai bune exemple de peisaj cultural, pentru integrarea patrimoniului cultural și natural într-o combinație unică. Cetatea este înconjurată de fenomenul natural Rocile din Belogradchik, sculptate de natură, de-a lungul a mai bine de 200 de milioane de ani. Nuanța roșiatică a acestora este datorată conținutului de oxid de er. Capodoperele naturale sunt de forme și dimensiuni diferite, ridicându-se la o înălțime de peste 100 m. Complexul de roci are lungimea de aproximativ 30 km și lățimea de 6-7 km.
MUZEUL DE ISTORIE DIN BELOGRADCHIK
Locație și acces: 3900 Belogradchik, str. „Kapitan Krastio“ nr.1
GPS: |
Program pentru vizite:
Octombrie-martie: De luni până vineri: 8:00-12:00; 13:00-17:00 h.
Aprilie-septembrie: În fiecare zi: 8:00-12:00 h.; 13:00-17:00 h.
Informație:
Tel.: + 359 936 /5 34 – 69
E-mail: muzeibelogradchik@abv.bg
Web: www.muzeibelogradchik.com
Lapidariul din curtea Muzeului de istorie din Belogradchik prezintă epoca Imperului Roman târziu și lumea sa spirituală.