5. CASTELUL ANTIC „CASTRA MARTIS“

Locație: în centrul orașului Kula

GPS:

Program: 08:00-17:00 (aprilie-octombrie)

Informație: Municipiul Kula Tel: +359 938 32020

hristela@mail.bg

Castelul antic „Castra Martis“ este construit pe panta abruptă sudică, deasupra defileului râului Voinishka la sfârșitul se­colului ІІІ – începutul secolului ІV, ca o par­te a Limesului Dunărean. Acesta ocupă o poziție cheie la apărarea drumului roman de la Bononia spre Singidunum (Belgrad).
Castra Martis joacă un rol important la apărarea frontierei în secolele IV-VI. A fost distrus la invaziile triburilor goți­lor la sfârșitul secolului IV și la atacurile hunilor din prima jumătate a secolului V.
Cetatea este compusă din două părți: o mică fortificație pătrată (quadriburg), cu dimensiuni 40x40 m, cu turnuri rotunde mari cu diametru de 12.5 m, în colțuri și castel cu formă de patrulater neregu­lat. Cetatea este situată pe o suprafață de 1.55 ha. Accesul la castel se face nu­mai din partea sudică, unde este situată și poarta. Probabil la sfârșitul secolului IV, apărarea porții a fost consolidată prin construirea unui zid suplimentar mai în­gust. În partea de Nord-Vest sunt desco­perite fundațiile unei băi romane.
Quadriburgul este destul de bine păstrat și complet descoperit. Zidurile sale forti­ficate, construite din centuri de trei rân­duri de piatră și cărămizi, au grosimea de 2.2 m și înălțimea de 2 m peste nivelul pardoselilor, iar turnul de Sud-Est se ridi­că la înălțimea de 16.3 m.

ȘTIAȚI CĂ ...

După cronicarului bizantin Procopii, Castra Martis este una dintre cetățile restaurate complet în timpul împăratului Iustinian cel Mare /527-565/.