24. AȘEZAREA ANTICĂ ȘI MEDIEVALĂ „YATRUS”

Locație:

în Vestul satului Krivina,

municipiul Tsenovo

GPS:

 


Castelul roman și bizantin timpuriu Yatrus este cercetat la gura râului Yantra, în apropierea satului actual Krivina. Acesta este castrul militar roman târziu cel mai bine studiat de pe teritoriul actual al Bul­gariei. În perioada 270–275, sub presiunea triburilor barbare din Nord și Nord-Est, romanii sunt forțați a părăsi provincia Dacia, situată în Nordul fluviului Dunăre. Astfel cursul inferior al fluviului devine din nou frontiera imperiului.
Pentru apărarea eficientă este organizată construirea pe scară largă a unor cetăți. În această perioadă, pe malul drept al râ­ului Yantra, la gura râului, este construit un castru militar – castel, denumit după denumirea antică a râului – Yatrus.
Yatrus ocupă o suprafață de aproximativ 3 ha. Locul beneficiază de o apărare natu­rală, fiind protejat de pante abrupte din Nord și din Nord-Est. Cetatea urmăreș­te conturul dealului, ceea ce determină forma sa neregulată. Lățimea zidului de cetate în diferitele sectoare variază între 3–3.50 m, iar înălțimea estimată a aces­tora este de 10 m. În exteriorul zidului sunt amplasate 10 turnuri masive cu for­mă de U, foarte mult ieșite în exterior. Două dintre ele asigură apărarea singurei porți a castelului. Așezarea funcționea­ză împreună cu stația situată de-a lun­gul drumului în perioada secolelor II-III. Yatrus există până secolul VII, când este distrus de slavi, avari si proto bulgari. Pe rămășițele sale în perioada sec. VIII-XIII există o așezare bulgară veche.

ȘTIAȚI CĂ ...

Nucleul sistemului de apărare al Yatrus este un mare turn dreptunghiular, care după dimensiunile sale impresionante (30.50 x 15.30 m) este fără analog în rândul monumentelor construcțiilor militare romane pe pământurile bulgare actuale.