25. CETATEA „CHERVEN”
Cetatea antică Cherven probabil este construită în secolul VІ pe un platou stâncos înalt, în meandrul râului Cherni Lom. Sistemul de fortificare al cetății bizantine timpurie are un plan neregulat. Suprafața sa este de aproximativ 2.4 ha. Zidurile de apărare sunt construite numai de la Est la Vest, întrucât stâncile verticale cu înălțime de până în 100 de metri din Nord și din Sud practic sunt un obstacol de nedepășit.
Cetatea înregistrează înflorire în secolul ХІV. Citadela bulgară medievală include un oraș interior, situat pe un platou stâncos înalt și un oraș exterior, ocupând poalele sale. Are un sistem de fortificare complex, construit în etape, construcție excesivă și o rețea stradală ramificată. Aceasta se afirmă ca un centru economic cu următoarele meșteșuguri dezvoltate: extragerea fierului, construcții și prelucrarea lemnului, meșteșuguri de uz gospodăresc și de artă.
Cherven este dintre cele mai însemnate centre militare-administrative, bisericești-culturale și economice ale Celui de al Doilea regat bulgar (sec. XII–XIV). Importanța orașului crește după anul 1235, când acesta devine sediul Mitropoliei bulgare medievale din Cherven.
Sunt descoperite: un mare castel feudal, ziduri de apărare, treceri subterane de alimentare cu apă, clădiri publice administrative, 16 biserici, rețea stradală, clădiri rezidențiale și ateliere. Este complet păstrat turnul castelului de trei etaje.
ȘTIAȚI CĂ ....
În Cherven se regăsește un turn, care este dintre puținele turnuri de castel medieval păstrate în volum complet. După modelul acestuia este construit turnul lui Baldiuin la restaurarea cetății Tsarevets din Veliko Tarnovo.